pühapäev, 24. juuni 2007

Tilgake tigedust igasse pàeva

Viimaste pàevade ja siinsete postituste pààle pilku heites tekkis mul kysimus, miks ma siis nii tigedaks saan kogu aeg ja kas midagi lòbusat yldse ei synni. Kogu aeg tegelt ja hàsti palju yhe korraga, aga teisi asju synnib niimoodi vahel, et klaveri taha istudes on ikka kuri meel.

Vòtame eilse. Enne tòòle minekut tiirutasin rattaga Mecenate naabruses ringi ja mòtlesin omaette, et (enamasti) lòuna-ameeriklased on tagasi vallutanud pargid ja avalikud paigad. Hàsti teevad. Arvestades, et Milaanos ykskòik mida teha on siga-kallis ning pàriselt tòòd tegeval inimesel raha ei ole, et iga nàdalalòpp màgedesse ja Toskaanasse sòita, siis mitmed pargid on lòpuks ometi aruka kasutuse all. Idroscalos ntx on alati ohtralt pikniku pidajaid, kyllap ka Forlaninis, niisamuti nende case bianche man, mis via Salomonil.

OK, aga Corriere arvas teisiti. Nende arust on parkides anarhia, toimub lòuna-ameeriklaste invasioon (arvuks pakutakse 30 000 iga nàdalalòpp), banchetti luculliani, grill, òlu mis voolab jògedena. Kòige tipp Corriere rassistlikus vihahoos olla sitt, mis pàrast maha jààb (escrementi ovunque).

Isegi sotsioloogide ja arhitektide sònavòtud sealsamas (et pargid ongi selleks ette nàhtud, et seal kàia) austatud ajakirjanikku ei morjenda. Tarvis on ekstra politseinikute tiimi, kes kàiks parkides inimesi tyytamas.

Noh 29. aprillist on omajagu aega mòòdas, ja vahepeal tekkinud kampaania immigrantide vastu sai hàà hoo sisse eile. Sest, kui ma pàrast tòòpàeva lòppu sealtsamast Salomonilt làbi sòitsin, siis lugesin kokku politsei masinaid ca 8 pluss rodu mootorrattaid. Mòned seisid kiivrites keset tànavat ja pòrnitsesid gruppi lòuna-ameeriklasi. Paar tosinat meest seisis igavese kamba itaallaste ees ja màngisid oma nuiadega, rahulikult s.t. mòni sygas mune endal (ee.. rullis nuiaga mòòda reisi samal ajal alakeha ettepoole vàànates, mai teagi kuidas viisakas oleks ytelda), teine tonksis iseendale nuiaga vastu pead. Noh, selleks ajaks oli juba chill, lòuna-ameeriklased platsilt lahkunud.

Tàna làhen siis tòòle ja lòòn tànase Corriere lahti. Linki teile ei anna, sest Corriere lehekylg on imelik, osasi artikleid leiab teisi mitte. Igastahes. Milaano alajaotuse viimase lehe tagumises nurgas nàengi artiklit, mis seletab (alustades sellesama "òlu voolab ojadena etc etc etc" tiraadiga), et purjus ekuadorlased olla tylitanud vanamutti, kes neid liiga kaua pikka pilguga seiras... Nendesamuste ekuadorlaste (no ma tean, et ekuadorlased on sellised lyhikest tyypi ja pisut ilma kaelata, aga kuidas nyyd kogu ymbruskonnas Lòuna-Ameerikast ainult ekuadorlased sinna jòudsid...) versiooni mòistagi ei ole. Selle tagajàrjel toimus pargis ja jalkaplatsil sadade inimeste vaheline kàhmlus, mida saabusid lahutama 13 patrulli ning mis tòi kaasa kymneid klobituid (artikkel ei tàpsusta, kas klobitud làbi yksteise vòi politsei nahkkindas kàe).

Nonii, suurte kakluste tarvis on vaja, et mòlemal poolel oleks omajagu rahvast, loogish, "ekuadorlased" olid juba pargis olemas, kust kohast need itaallased niimoodi vàlja ilmusid pole aimugi. Secondo me korraldati pargis tshillivate immigrantide kallal lihtsalt pisuke progromm, selge, et immigrandid on ise syydi.

Ma tòesti ei imesta, et isegi need kaks miljonit koduabilist, kes siin nàljapajuki eest oma tòòandjate rassistliku vingumist peavad taluma on hakanud Itaaliast lahkuma.

Nagu alati: "Benvenuto nel Belpaese"

Edit 25.06
Corrierel oli siiski kuigi-palju òigus. Ka kohalikud (siiski valdavalt itaallased) toetavad versiooni, et vanamutt, kes làks mingit paarikest hurjutama stiilis barboni (hulgused), sai selletaolistest "vihjetest" tydinud lòuna-ameerika totsi kàest lihtsalt vastu kòrvu. Aga vanamutil oli ca. 10 poega, kes kòik sealsamas majades elasid. Kyllap sellesamas casa biancas, kus lòuna-ameeriklasedki. Jàrgnes juba midagi Naapoli stsenaariumi sarnast. (mia madre, mia madre, ja Benigni langetab pea ning vajub mòttesse [Johnny Stecchino]). àkki ei olnud progrommi. Jumal tànatud. Aga kohalikku pressi selle eest kyll tànada ei saa. Ega ka teleuudiseid, mis tegelevad peamiselt igapàevase tòestamisega kòikide immigrantide kuritegelikust olemusest. Vaffanculo ilCorriere

6 kommentaari:

  1. Väga hea kirjeldus. Tabav teemavalik. Palun, kirjuta sedasorti asju rohkem ja detailsemalt, kommenteerimata. Ehk hakatakse siis lõpuks ka Eestimaal vähehaaval mõtlema, et mis on ksenofoobia, millest see tegelikult tekib ja kas (ja kui, siis kes) keegi selles tegelikult üldse süüdi on.

    VastaKustuta
  2. Aitàh Jaano. Ksenofoobia on karm teema jah, mille juurtele on teinekord raske pihta saada. Ja noh, vahepeal ajab lihtsalt sydame nii tàis, et ei tahagi aru saada.

    Mida Sa "kommenteerimata" all silmas pidasid ma vist aru ei saanud. Viitsi selgita.

    VastaKustuta
  3. Just-just, mõtle kui kohutav, nad käivad meie parkides...

    Aina enam ma mõistan seda juttu, et "Milano on kohutav, sest ta sunnib sind olema parempoolne". Ja sellega seoses tekib mul küsimus, miks USAs on suurlinnad pigem tolerantsemad ja pigem vasakpoolsemaid väärtusi toetavad, aga Itaalias ei ole...

    Aga normaalset immigratsioonipoliitikat vajab see riik siin küll. Eks ma üritan sellest jõudumööda ka kirjutada.

    VastaKustuta
  4. Poliitilises plaanis:

    Milaanos on kindlasti kaks halba pead kokku pandud. Yhelt poolt inimvaenulik linn, karm nòòrimine; teiselt poolt Lega lehk. Neid omavahel kombineerides saabki kaklused ààrelinnades. Moratti sarnastel tòòstuse àssadel ei ole mingeid sydametunnistusepiinu Legale (vajadusel ka AN-le) nende kommi kàtte anda. Eriti kui juttu on vàhemuste taga kiusamisest. Muud poliitikat Legal nagu ei olekski

    Kuna oma plaane pidaval paremtsentril ei maksa midagi mòned immigrandid pòòbli hambu visata, siis neil koostòò ka sujub. Vasaktsentril on kahjuks radikaalse vasaktiivaga lahkarvamused, sest radikaalsel tiival on pàris plaanid ja eesmàrgid, mis tsentrile huvidele risti vastu kàivad.

    VastaKustuta
  5. Uurisin seda asja veel natuke ja leidsin, et Milano oli tore linn - noh, suurlinlikult nina-püsti ning sotsiaaldemokraatlik skandinaavia mõistes seni, kuni sinna saabus maffia ja siis mõni mees otsustas, et maffiaga tuleb koostööd teha.

    Edasi läkski kõik perse.

    Mina loen viimasel ajal ainult La Stampat. Kuigi eile sattus pihku selline lõbus ajakiri nagu Panorama, mis järjekordselt Eesti kohta lollusi kirjutas - no kübersõda ja see, kuidas inimesed 26. CCCP-i taastamist nõudsid. Vaffanculo.

    VastaKustuta
  6. Mina pyian enam-vàhem kòigel silma peal hoida, edicolante nagu ma olen :D Aga tòsiselt vòetav ajakirjandus jààbki Manifesto ja mònede nàdala-kirjade valda. Igapàevasemast syndmustikust (cronaca) on vòimalik lugeda ni Repubblicast kui Liberazionest, aga nende poliitiline naaldumine (esimene tsentrile, teine Rifondazionele) teeb analyysid pisut vildakaks. Milanost rààgib peamiselt seesama neetud Corriere ja kel isu kontrollimatute vihahoogude jàrele (kirjutatud ja jàrgnev reaktsioon) vòib lugeda Liberot vòi Padaniat :p

    No Panorama sarnasest kòntsast tasub muidugi miili kaugusel hoida, Venerdis oli jàlle kahe nàdala eest vastupidine teematykk Eestist ja Ida-Euroopas yldse kui tòusva fashismi kantsist. Hitler Vabastaja oli kirjas samuti ràndav SS-lase kuju. Kummastav hypotees, et tegelikult ei keela miski neid Hitler-Vabastaja raamatuid kasutada Eesti koolides. Artikli keskel oli pilt kàtt loopivatest òigeusklikest, tilluke pildiallkiri ytles, et tegu on Venemaaga, aga noh mulje oli jàetud, tegu tehtud.

    Sisulist oli vàhe, lihtne on ju kahe tainapea pealt analyysi teha. Eks see tule neil ka kodus hàsti vàlja, Forza Nuovo ja homofoobist reggae-artistid on kyll luubi all, aga kui Berlusconi peab Salo vabariigi fànnidele piazzal kònet siis on suu vett tàis. Samamoodi on keeruline neil analyysida Eesti sisepoliitilist olukorda, eriti meie Alleanza Nazionalet (sònasònalises tòlkes).

    Vaffanculo sellegi poolest :D

    VastaKustuta