neljapäev, 3. veebruar 2011

Väljakaevamised

Meil siin rajoonilinnas toimuvad juba pikemat aega huvitavad arheoloogilised väljakaevamised. Viimase nädala kestnud tööd on päevavalgele toonud ühe hiilgava tsivilisatsiooni jäänused, kes tõenäoliselt veel viimasel suvel siin elutsesid. Rüütli ja Küütri ristil näiteks on välja kaevatud terve väljak, kaetud ülimalt sarapäraste „mitte-valatud” kivimaterjalist klotsidega. Nood on nii tihedalt üksteise kõrvale laotud, et tekib õigustatud küsimus, kas mitte salapärased jõud kuskilt kosmosest ei ole aidanud selle imetabase platsi ehitamisel. 
Samuti on arheoloogid avastanud, et üsna praeguse teedevõrgustikuga kohakuti on linnas asunud üks teine, palju suurem tänavate süsteem, laiad ja täisnurga all ristuvad alleed olid toonastele tartlastele igapäevane reaalsus, põõsaste asemel nägid nad tõenäoliselt puid, tähtsatele elanikele olid eelisõigusega rajad, millel nad sõitsid suurte kohmakate kahe- või kolme-neljarattaliste (tänavatele maalitud märkidest ei ole võimalik täpsemalt aru saada) liikumisvahenditega. 
Samuti annavad väljakaevamised märku sellest, et nende mootorsõidukid ei kasutanud ei kette ega naelu, mis tõenäoliselt sai kogu tsivilisatsioonile saatuslikuks. Välja kaevamistel on kasutatud tehnika viimast sõna: üleüldist temperatuuri langetati kümne-kahekümne kraadi võrra. Lisaks võeti abiks otsene soojusvalgustus, et paremini läbida pinnakihte, mis meid muistsete tartlaste linnast lahutavad. 
Kevadeks plaanitakse kogu kesklinn avada turistidele väljapanekuna, meie linna külastajad võivad siis kunagistel tänavatel uidata ja imestada toonase tsivilisatsiooni võimsust. Kuna kaevamistööd vana-Tartu äärelinnadesse jõuavad pole veel teada, nagu tavaliselt seisab see raha taga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar