neljapäev, 6. september 2007

Meie aja (blogi)kangelastest

Meie kõigi poolt armastatud blogikangelase Jüri Saare kolumne võib viimasel ajal kohata Eesti Ekspressi @arvamuse veergudel. Nagu ikka iseloomustab tema tekste korralik eeltöö, kindel ja väljakujunenud arvamus ning iseäralik segu heasüdamlikust naiivsusest ja ülimast küünilisusest, võiks ütelda, et Jüri Saar on oxymoron Eesti liberaalsel mõttelaval.

Kirjatükk "Meie aja kangelane" hiilgaski just naiivsuse poolest. Saar on tegev äriinkubaatoris ja tema arutluskäik tavaliselt põhineb kahel väitel: ärimehed on innovatsiooni allikad ning et rikkus ei ole piiritletud väärtus, seda on võimalik juurde toota. Huvitaval kombel populariseerib ta aga liberaalseid vaateid, maailmapoliitikat, mis võitleb ekstensiivsete majanduspraktikate poolt kogu maailmas.

Vähe on loota intensiivseid lahendusi olukorras, kus on lihtsalt avada uus tehas Hiinas järgimata isegi minimaalseid üldinimlikke väärtusi, olukorras, kus inimkapitali hulk on piiramatu (2 miljardit inimest Hiinas ja Indias). See kurikuulus progress, mille vilju me iga päev maitseme, on loodud märkimisväärse osa maailmast hoidmisega Dickensi Inglismaa tasemel. Õnneks on piisavalt selgitustööd teinud ka hääd Eesti Ekspressi ajakirjanikud. Nimelt oli selle rinnale prõmmiva ja kõigile ärimeestele pühakustaatust nõutava pisiloo kõrvale seatud meenutused kuidas täpselt teenused muutuvad odavamaks tänu ärimeeste ennast unustavatele pingutustele - SMS laenu andes.

Küll aga pani mõtlema Saare erakordne küünilisus kahe nädala eest avaldatud "Shokeerivalt lihtne lahendus...". Shokeerivalt lihtne jah, kaks aastat pärast Katrina katastroofi on koduta, majutatud formaldehüüdist lehkavaisse kämpereisse, 95 000 inimest, New Orleansi ülesehitustöid iseloomustab: maksukärped ülirikastele (3,5 miljardit), kõrged riigipoolsed kulud (116 miljardit dollarit), millest enamus istub kinni bürokraatia rägastikus, madalad palgad immigrant-tööjõule, kaasamisest välja jäetud kohaliku elanikkonna tööpuudus, vaesemate linna-piirkondade unarusse jätmine. Vabariiklaste poliitika näib olevat igal sammul tõestada valitsuse saamatust ilmaelu juhtimisel, omamoodi valimislubaduse täitmine, kas pole. Õigupoolest on tuhanded ühendriikide valitsuse süül ja Katrina tuules põgenenud vaesed taaskord saavutanud oma endise rolli, nad on nähtamatud, eri osariikide vahel hajutatud ning kannatavad vaikides. Nende seljataga ei ole
lobby, mis maksumaksja rahast miljoni-villasid ehitaks.

Selliste üldiste teadmiste taustal tundub eriti võigas Saare ülivõrretes kirjutatud essee Ameerikas nähtu-kuuldu rakendamisest Eestis. Kust võtab ta nii optimistliku tooni, New York Times annab Katrina otsingu peale 5000 artiklit, paljud neist tõesti kriitilised, asjast huvitatutel on mõistlik lisainformatsiooni otsida ka Counterpunch.org artiklite seast.

Kas olekski imelik oodata, et autor tõemeeli soovitaks laiaulatuslikku ning adekvaatset programmi sundüürnike probleemi lahendamiseks. Küll aga kumab TINA-Jüri tekstist irvitus: sotsiaalse katastroofi korral tehkem nii nagu Ameerikas - jätame sajad surema, tuhanded ajame kodudest välja ja lõpuks korjame poliitilist profiiti tosinatele lahenduse
leidmisega.

Sõnaga, kui see ongi läbi mõeldud ja arukas parempoolne narratiiv, siis mina võin vabalt olla hüpervasakpoolne ;). Jüri vastu ei ole mul samas midagi. Paljulugenud inimene, kelle loogika omandatud ideloogia raamides on eksimatu, ning kellega ma mitmetes küsimustes nõustun, isegi kui probleemiasetus ning tähelepanu keskpunkt jätavad alatihti soovida. Toivo sarnaste paskvillimeistridega pole aga vist midagi peale hakata. Küll võiks teine kord kaks korda ette mõelda, kui paja ja katla tantsu alustada.

10 kommentaari:

  1. Jüri vähemalt otsib lahendusi. Aga kus on sinu või teise blogivate vasakpoolsete lahendused? Millal esitati mõnes vasakpoolses blogis viimati mõni konstruktiivne idee? Kritiseerida oskame me kõik...

    VastaKustuta
  2. anonyymne liberaal:
    kas nòuda kòikide àrimeeste tunnustamist pyhakute ja kangelastena on sinu arust konstruktiivne ettepanek vòi arvamus. Vihje - lugu avaldati @arvamus rubriigis.
    Kui ettepanek, siis milline lahendus on - anda kòigile orden, sygavalt kummardada igal hommikul oma bossi ees? kui arvamus, siis arvamusi esitame me ju kòik (me - blogipidajad). Lisaks peoga kommentaare, vòrgust leitud huvitavat, mòned isegi ekstra selle jaoks valmistatud teste.

    Yldiselt, kui ròòmustada selle yle, et keegi tegi lòpuks ometi ettepaneku, sealjuures syybimata ettepaneku tagamaadedesse, mis Jyri "shokeeriva lahenduse" artiklis yletavad hea maitse piirid, siis ma ei tea... ròòmusta oma enda blogis.

    VastaKustuta
  3. "Ettepanek" ja "arvamus" ei ole mõistetena omavahel vastuolus. Kui keegi teeb mõne ettepaneku, siis see ongi tema arvamus sellest, kuidas asju lahendada. Jüri arvates võiks sundüürnike probleemi lahendamisel otsida eeskuju Ameerikast. Millised on sinu soovitused? Kui väidad, et tema ettepanek ei sobi, siis ütle ka seda, mida tuleks sinu arvates teha.

    Mul ei ole oma blogi, aga kui selle kunagi teen, siis hakkan selle kaudu loomulikult propageerima lahendusi, mis on minu arvates õiged. Milliseid lahendusi propageerid sina? Ainult kritiseerimise ja vingumise najal maailm koos ei püsi, keegi peab otsima ka lahendusi.

    VastaKustuta
  4. kui "Ettepanek" ja "arvamus" nii hästi ühildatavad on, siis ma küll siin selles blogipostituses ettepanekute puudust ei näe.

    Piisavalt hoolikas lugeja võib näiteks lausest "Õigupoolest on tuhanded ühendriikide valitsuse süül ja Katrina tuules põgenenud vaesed taaskord saavutanud oma endise rolli, nad on nähtamatud, eri osariikide vahel hajutatud ning kannatavad vaikides. Nende seljataga ei ole lobby, mis maksumaksja rahast miljoni-villasid ehitaks" võimalik leida ettepanek, et miljoni-villade asemel oleks mõistlik toetada elamispinnaga noid inimesi, kes kõigest korraga ilma jäid"

    Onju lihtne, eks?

    Tegelikult on kriitika alati ka ettepanek toonis, ärme nii tee, st, teeme teistmoodi.

    Aga ekspressist rääkides katkes minu kena suhtlus nendega siis kui nad olid mingi 2-3 mu arvamusartiklit avaldanud ja siis arvamustoimetaja ütles, et ta enam ei saa, sest siis arvatakse, et vasakpoolsed on ta kuidagi ära ostnud. Ja siis tuli Barbi ja temaga suhtlus on veel keerulisem. @arvamuste vastu mul huvi puudub.

    VastaKustuta
  5. Huvitav, kuid puudlik.

    Loodetavasti õnnestub nädalavahetuse jooksul natuke selgitada.

    VastaKustuta
  6. Ahjaa, oleks abiks kui selgitaksid, mida pead silmas ekstensiivse ja intensiivse majanduspraktika/lahenduse all.

    VastaKustuta
  7. intensiivne - innovatiivsed lahendused, mis tòstavad jàtkusuutlikkust (nii majanduslikku kui kesk-kondlikku). s.o. suurem tootlikkus - vàiksem ressursikulu - soovitatav suur ymbertòòtlusaste.

    ekstensiivne - suuremate tulemite saamine suuremate ressursikuludega, aga vàhem nende ressurside eest makstes. Tavaliselt veel: kàrped sotsiaalsetelt ja òkoloogilistelt kuludelt, kàrped palkadelt, kàrped demokraatialt (ametiyhingud ja sotsiaalsed òigused).
    s.o. Maksimaalne kasum vàikseima solidaarsusega.

    VastaKustuta
  8. Vaba turumajandus ongi see, mis innovatsiooni võimaldab - suunab ressursse tootlikumatesse valdkondadesse. See ongi liberaalse majandupoliitika ja hinnasüsteemi eelis keskvalitsuse planeerimisest tulenevate majandussüsteemide ees. Tootmise kolimine Hiinasse ja Indiasse võimaldab kasutusele võtta sealset inimpotentsiaali, mis on alakasutatud samas võimaldades tegeleda näiteks rootslastel arendustööga, milles neile on suuremad oskused.

    Soovitan soojalt suhtelise eelisega (comparative advantage) tutvumist - kasvõi vikipeedia raames.

    Vaba ei tähenda institutsionaalset vaakumit vaid detsentraliseeritud ja katsetamisele/proovimisele avatud organiseerumise viise.

    Aga palun - organiseeruga ametiühingutesse, kuid ma ei näe mingit põhjust, et see peaks kuidagi teiste organiseerumise vormide ees eelsipositsioonil olema või veel vähem olema kohustuslik.

    Kui sa vähegi oled lugenud seda, mida olen kirjutanud, siis sa tead, et olen üks enam innovatsioonist kirjutanud inimesi kohalikus blogosfääris. Tee alustuseks kasvõi blog.tr.ee otsing.

    Kahjuks on liigne abstraksus ja üldistus röövinud nendelt sõnadelt igasuguse sisulise tähenduse ja see on ka põhjus, miks neid sedavõrd vähe kasutatakse.

    Sa proovi lahti mõtestada enda jaoks kasvõi ametiühingud - kas nad on ekstensiivne või intensiivne lahendus sinu enda poolt siin antud definitsioonide raames.

    VastaKustuta
  9. "Alustuseks olgu öeldud, et iga inimene võiks selguse mõttes tutvuda ka kommenteerimist leidvate kirjutiste endiga - mitte piirduda meelevaldsete tõlgendustega siin või mujal."

    Edasi läheb juba siit:

    http://vabalog.blogspot.com/2007/09/kangelastest-naiivsusest-ja-knilisusest.html

    VastaKustuta