teisipäev, 29. aprill 2008

Euro-popiga kapitalismi vastu

1 mai puhul on osavõtuvõimalusi mitmeid. Meil näiteks kogunetakse Porta Ticinese juurde suureks Euromaiparaadiks. Tegu on liikumisega, mis sai Milaanost ja hiljem liikus edasi Hispaaniasse. Praeguseks on iga aasta 1 maiks planeeritud paraade juba üle kogu Euroopa, Eestile lähemateks punktideks Helsinki (ja Jyvaskyla).

Kuivõrd traditsioonilise maiparaadiga seostub põhiliselt võitlus 8 tunnise tööpäeva eest, siis Euromayday pöörab tähelepanu peamiselt uue sajandi tööpäeva vastu: lühiajalised töölepingud, mis ei reguleeri ei puhkust ega tööpäeva pikkust, immigrantide õigused (pigem nende puudumine), aga ka õigus eluasemele, diskrimineerimine ühiskonnas ja nii edasi.


Mis aga Euromayday juures kohe silma torkab ja neid teistest pisut eristab, on praeguse reklaamikeele adaptsioon. Küllap tänu varasemale arengule Hispaanias on kampaanial ka mõningased latinolikud jooned, mis annab üritusele vähemalt paberil kerge karnevalimaigu.

Kui võib olla minul Playboy bunny kõrvu liikuma ei pane, on taoliste visuaalide taga kaks lihtsat seletust: esiteks on lühiajaliste lepingutega pärjatud palju n.ö. loomingulise töö tegijaid, seega on resurssid omast käest võtta; teiseks on tavalise centro sociale kujundatud plakat tihti peale liiga äärmuslik selleks et rahulikemale inimestele apelleerida.

Ei tasu end muidugi kommipaberi piltidega lasta ära petta, programm on neil täiesti tänapäevane ja piisavalt radikaalne: nõutakse korralikke töölepinguid, korralikku palka, kõigile võrdseid õigusi sh. õigust oma kodule. Milaanos on kohtumine kell kolm. Aga mis ma siin ikka pikalt räägin, nende endi saidil on hoopis lustakamaid videosid



Euromayday

Euromayday MySpace

Wikipeedia artikkel

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar